Omgeving

De omgeving en bezienswaardigheden in de Franse Ardennen

De bosrijke Franse Ardennen liggen op maar 250 kilometer van Breda en zijn een goede bestemming voor een actieve vakantie in een fraaie omgeving met heel veel natuur. Het is een relatief dunbevolkt gebied. De laatste jaren is er veel gedaan in de ontwikkeling voor het toerisme. Voor wandelaars en fietsers is het een topbestemming!

Het Dorp

Sapogne sur Marche is een klein Frans dorpje met ca 180 inwoners

…gelegen op de grens van 3 streken: Gaume, Ardennen en Meuse.

Onze vakantiehuisjes liggen aan de rand van dit dorpje.Er zijn geen winkels, de bakker komt dagelijks toeterend langs, de slager 1x per week. Kleine kruideniers op 3,5 km afstand. Er zijn grote supermarkten, winkels en cafe-restaurants binnen een straal van 20km zowel in Belgie als in Frankrijk

De Directe Omgeving

De omgeving is heuvelachtig, met afwisselend weiden, bossages en grote bossen.

Direct vanuit huis zijn mooie wandelingen te maken zonder dat je iemand tegenkomt, toevallige ontmoetingen met een ree, vos of wild zwijn zijn niet uitgesloten.
Er is een dassenburcht op 500 meter. De landweggetjes lenen zich uitstekend voor fietstochten voor de wat meer getrainde fietser.

Bezienswaardigheden

Walfroy

Boven Margut, op een hoogte van 350 meter, bevindt zich l’Ermitage de Saint Walfroy, op de top van een heuvel.

Oorspronkelijk een cultusplaats voor een heidense afgod, in de 7de eeuw een plaats met een paalzittende diaken die probeerde de heidenen te bekeren, in de eeuwen daarna zijn er vele bouwwerken geplaatst die steeds weer vervangen werden na verwoesting en nu staat er een kapel die na de 2de wereldoorlog gerestaureerd is.

Een prima plaats om een wandeling te starten in oostelijke richting met prachtig uitzicht over het dal van de Chier enerzijds en het dal van Bièvre anderzijds.

De abdij van Mouzon

Mouzon is een provinciestad ontstaan op een kruising van romeinse weg van Reims naar Trier en de rivier de Maas en heeft een zeer gemoedelijke uitstraling; een van de bezienswaardigheden is de abdij. Met de bouw van de abdij is begonnen in de vroege middeleeuwen, later, omstreeks 1200, is de kerk vervangen door een grotere in vroeg gotische stijl. In de abdij is een mooi orgel waarop vele uitvoeringen gegeven worden. Ook de tuinen zijn zeer de moeite waard. Oorspronkelijk was de tuin van de abdij bedoeld als moestuin maar in latere jaren is het steeds meer een bloementuin geworden.

In het museum voor textiel en vilt is het productieproces te volgen van ruwe wol tot vilt waarbij het mogelijk is om zelf de technieken uit te proberen met de machines.

Avioth

Een klein dorp met een prachtige basiliek, gebouwd omstreeks 1250. Deze basiliek ligt aan een bedevaartsroute naar Santiago de Compostella.

‘La Ferté

Een onderdeel van de Maginotlinie, nog voorzien van versperringen van rails en prikkeldraad. Deze bunkers zijn in 1940 door de Duitsers onklaar gemaakt waarbij vele franse soldaten het leven verloren. Bij een bezoek daalt U af tot 35 meter onder de grond.

De bunkers zijn opengesteld op zon- en feestdagen

Williers

Een grensdorp bij Chameleux, gebouwd op de top van een heuvel, met een kapel.

Achter de kapel een prachtig uitzicht over de vallei

Orval

Oorspronkelijk een klooster van de Cisterciensers, gesticht omstreeks 1070, ten tijde van Napoleon verwoest en onteigend , in 1926 is het terrein teruggekocht en op het terrein is een geheel nieuwe abdij gebouwd. Om e.e.a. te bekostigen is een bierbrouwerij en een kaasmakerij opgezet.

De ruines , fontein, kruidentuin en oude apotheek zijn toegankelijk voor publiek

Montmedy

Een provinciestad met enkele goede eetgelegenheden, supermarkt en een goede sfeer.

De citadel van Montmedy is een goed bewaard gebleven versterking op 100 meter boven de stad met in totaal zo’n 6 km aan verdedigingsmuren.

Gebouwd omstreeks 1550, daarna nog vele malen aangepast en uitgebreid. Goed bereikbaar, mooi uitzicht over omgeving.

Sedan

Een stad met een oorlogsverleden. In 1870 is hier een beslissende veldslag geweest tussen Frankrijk en Pruisen welke eindigde in een overwinning voor Pruisen en 80.000 krijgsgevangen franse soldaten.

Napoleon 3 gaf zich gewonnen en grote delen van de eeuwenoude versterkingen rond Sedan zijn daarna gesloopt. Het kasteel van Sedan is blijven staan. Dit kasteel is een van de grootste van Europa en is gedeeltelijk geopend voor bezichtiging.

In de tweede wereldoorlog is Duitsland via het neutrale Belgie bij Sedan Frankrijk binnen gekomen en is daar tot achter de Maginotlinie doorgedrongen waardoor de verdedigingslinie voor Frankrijk onbruikbaar werd.

Op zaterdag is er een levendige markt waarvan een deel overdekt.

Gedurende de zomer zijn er veel brocantes

Regionale stadjes die de moeite waard zijn om te bezoeken:

  • Metz (met onder meer een depence van het Centre Pompidou )
  • Nancy (Stanislaz plein)
  • Reims (kathedraal, champagne huizen)
  • Verdun (WOI, loopgraven, ondergronds museum)
  • Bastogne (WOII museum)

La Muse Kom genieten in onze vakantiewoningen

Reserveer nu makkelijk online en plan uw verblijf, wij hopen u snel als gast te mogen verwelkomen!

Impressie Sapogne Franse Ardennen

La Muse Activiteiten

 

Het is een heerlijk gebied voor een mooie wandeling en te genieten van de rust van de natuur.

Wandelen

In de directe omgeving van het huis vindt u talloze landweggetjes waarvan sommige nog dateren uit de romeinse tijd. Het heuvelachtige landschap zorgt voor fraaie vergezichten over akkers en weiden. In het huis bevinden zich wandelkaarten zodat u op de goede weg kan blijven.

Fietsen

Omdat het landschap heuvelachtig is leent het zich ideaal voor fietsuitjes voor de getrainde wielrenner. De wegen zijn geasfalteerd en relatief rustig wat het fietsen erg aangenaam maakt.

Kanoën

In de omgeving van Bouillon en Chiny worden kano’s verhuurd. U kunt met deze verhuurders afstemmen hoe lang of kort u uw tocht wilt maken en U wordt aan het einde van uw tocht door deze verhuurders weer naar het beginpunt terug gebracht. Dit is een ideale activiteit om op een zonnige dag te ondernemen.

Zwemmen

Op 15 km afstand van Sapogne ligt Douzy, hier vindt u een recreatiemeer waar u ’s zomers een duik kunt nemen. In België, o.a. bij Chiny, kunt u in de rivier de Semois zwemmen.

La Muse Kom genieten in onze vakantiewoningen

Reserveer nu makkelijk online en plan uw verblijf, wij hopen u snel als gast te mogen verwelkomen!

La Muse Ardennes Sterrenhemel

La Muse Ardennes

La Muse Kom genieten in onze vakantiewoningen

Reserveer nu makkelijk online en plan uw verblijf, wij hopen u snel als gast te mogen verwelkomen!

Ideaal Voor Het Geven Van Workshops

La Muse Geïnteresseerd in een unieke lokatie voor uw workshops?

Neem dan nu met ons contact op om de diverse mogelijkheden te bespreken, wij denken graag met u mee!